Offerplats från stenåldern hittad i Skåne
En ovanlig rituell samlingsplats enligt Arkeologerna. För 3 500–3 000 f Kr offrade människorna här intill våtmarken.
Det var i Hammar öster om Kristianstad i Skåne som arkeologerna gjorde en häpnadsväckande upptäckt. På webbplatsen arkeologerna.com berättar Magnus Artursson att fynden är helt unika neolistiska lämningar. Efter att ha grävt undan stora stenar kunde de ovanliga fynden upptäckas. Spåren leder oss tillbaka till bondestenåldern. Upptäckten visar att stenåldersmänniskorna lät flera kärl av keramik bli nedsatta i våtmarken. Bland fynden har arkeologerna även funnit redskap av bearbetat horn och ben, bearbetad flinta och en fiskekrok. Ett stort antal flintskrapor hittades i utgrävningen. Det tyder på att människorna som levde här sysslade med skinnberedning på platsen, menar Artursson. Keramikkärlen kallas för trattbägare och användes av de första jordbrukarna som kom till Skandinavien för 4000 år sedan.
En skalle hittas. Det här är en offerplats.
– Vi befinner oss i en offermiljö i en våtmark där vi hittat massiva mängder ben, flinta och keramik, nästan som ett medeltida kulturlager. Det är mycket ovanligt att hitta sådana lager i en våtmark i Sverige, säger Artursson i en kommentar på webbplatsen. En skalle från en hund har hittats, vilket enligt arkeologerna tyder på att den här platsen har använts i syfte för att offra. Människor levde först och främst som bönder under den här tidsperioden. De odlade olika sädeslag och hade djur inhägnat. Spår av kreatur från den här tiden är får, get, gris och ko. Fiske och jakt var även en stor del av vardagen. Begravningar skedde i gånggrifter eller dösar. Det går att koppla platsen för utgrävningen till två gånggrifter några få kilometer bort.
Platsen var en rituell samlingspunkt. På Arkeologernas webbplats beskrivs fyndet som helt oväntat. Ett inhägnat område användes som en rituell samlingsplats för 5000 år sedan. En stor stenkonstruktion i form av en halvcirkel ligger på rad under de stora stenarna. Groparna som halvcirkeln låg i uppskattas upp till 1,5 meter. Anläggningens diameter är på 50 meter. ”Eftersom platsen är så speciell och fyndmaterialet omfattande söker nu Arkeologerna ytterligare medel från Riksantikvarieämbetet för att ha möjlighet att fortsätta undersökningen.” Citatet är hämtat från arkeologerna.com. Troligtvis var området en lokal samlingsplats där syfte var att hålla på med hantverk, utföra ritualer och festa. Det är en vanlig företeelse för bondestenåldern att samlas på platser för att festa.